Trackball făcut acasă

iconAi un sfârșit de săptămână liber și un mouse vechi numai bun de aruncat? Iată cum poți să salvezi mouse-ul și să pierzi cele 2 zile – da, știu, nu e mare afacere, dar nici asta nu e o pagină de economie.

Înainte de a porni la treabă trebuie să te asiguri că senzorul optic al mouse-ului este funcțional și conexiunea la PC este bună, cablul nu este intrerupt, mufa nu e strâmbă. În caz de avarie se poate achiziționa un mouse de 10RON, cu cât mai mic, cu atât mai bine.

Ce software vom folosi?

Nu, nu vom scrie un soft de mouse și nici drivere. Doar că din cauză că vom întoarce senzorul cu picioarele în sus, va trebui să inversăm mișcarea pe una dintre axe; și pentru asta avem nevoie de un soft.

Căutați pe net mouse inverter sau  sakasa mouse, instalați ce vi se pare de încredere și testați aplicația cu mouse-ul nemodificat. Ideal, aplicația ar trebui să: fie capabilă să inverseze una dintre axe (la alegere), să nu supere antivirusul și să nu aducă troieni noi.

Ultima etapă, opțională, este să instalați aplicația pe calculatorul unui prieten și să-l lăsați să descopere singur despre ce este vorba. Ulterior puteți să-i explicați că este o nouă tendință în IT: să se dezvolte/testeze simultan hardware-ul si software-ul: http://www.design-reuse.com/articles/31951/the-power-of-developing-hardware-and-software-in-parallel.html și să-i mulțumiți pentru contribuția sa cu un suc de ce preferă el, ca să nu fie supărat.

De ce hardware avem nevoie?
  • mouse,
  • distanțieri,
  • capse,
  • mărgele – da, și sunt foarte importante pentru proiect,
  • pastă de dinți,
  • șuruburi pentru lemn,
  • cablaj de test – 2 bucăți,
  • butoane – dacă vreți să le înlocuți pe cele din mouse; eu unul vă recomand butoane cât mai mari/late,
  • piciorușe de cauciuc
  • și cel mai de efect accesoriu: o bilă de biliard culoarea/numărul preferat.
 De ce echipament avem nevoie?

În primul rând echipament de lipit, preferabil stație.
La asta mai trebuie adăugat un cutter, șurubelnițe, superglue sau echivalent, fludor, pastă decapantă și tresă plus câțiva centimetri de fir izolat.

Cum procedăm?

Începem prin a demonta mouse-ul.

demontam_mouse

 

Păstrăm placa electronică și cablul USB.

placa_usb

 

Dezlipim butoanele, cablul USB și alte componente neimportante apoi lipim lentila cu superglue. Asta va asigura stabilitatea poziției lentilei în cazul unui cutremur, a transportului sau a utilizării mai viguroase.

superglue

Este de preferat să nu dezlipiți LED-ul, senzorul optic și piesele care asigură buna funcționare a primelor două.

superglue_detaliu

 

Decupăm apoi din placa de test un octogon un pic mai mic decât bila de biliard.

decupam_octogon

Apoi luăm capsele…

capsele

… și mărgelele…

margelele

… și le lipim ca în imaginile următoare.

asamblare_margele1 asamblare_margele2

Acum trebuie să faceți un montaj de probă utilizând patru distanțiere, plăcile de test și bila de biliard ca mai jos. montaj_testmontaj_test_2

Cu acest montaj putem stabili poziția butoanelor dar mai ales putem găsi amplasarea optimă a plăcii electronice a mouse-ului. Vă recomand să experimentați câteva poziții și înălțimi pentru că este foarte important să găsiți cea mai bună poziționare a senzorului optic față de bila de biliard.

A, da! Nu folosiți bila portocalie! Se pare că senzorii de pe mouse-urile ieftine dau rateuri pe suprafețe portocalii și lucioase.

Aici sunt câteva imagini din faza de experimentare:

experiment1 experiment2 experiment3 experiment4

După ce ați stabilit poziția senzorului, fixați placa de la mouse folosind distanțieri. E posibil să aveți nevoie să lărgiți sau să dați noi găuri în cablajul de test pentru a așeza senzorul în poziția optimă.

Lipiți apoi noile butoane pe cablajul de test și conectați-le prin fire la pozițiile butoanelor originale. Dacă decideți să păstrați rotița de scroll trebuie să dați atenție păstrarii ordinii conexiunilor.

Mai puneți patru piciorușe de cauciuc și gata:

gata gata2

 

English translation of this guide.

Enjoy! 😀

Share this:

Comments

  1. By ogc